The Team

Elisabeth & Tore Karlsen

For det meste er det oss to som utgjør «the team» på Walkabout. Vi er begge vokst opp i kystbyen Fredrikstad. Etter en turnè utenfor Fredrikstad med utdanning og jobb returnerte vi tilbake til Fredrikstad. Vi har vært gjennom familieperioden og våre barn har fløyet fra redet. Panikken grep oss der vi i slutten av 40-åra satt i et nesten tomt hus og ikke visste hva nå? Vi kunne jo begynne å spille golf – det tar mye tid og vil holde oss engasjert?

Utgangspunktet har hele tiden vært at vi kan ikke bo i Fredrikstad og ikke ha båt. Det kom derfor vinteren 2014 forslag om å bytte ut skjærgårdsjeepen med seilbåt. Som sagt så gjort. 18. mai 2014 var vi på fjorden i vår nye fritidsinteresse – en Bavaria 32 Cruiser, årsmodell 2010. Ingen av oss hadde tidligere håndtert en båt med mast og seil – spennende var det. Og begge tenkte at båten kan uansett selges på finn.no til høsten om alt blir feil.

Det gikk overraskende bra i starten. Helt frem til det at vi skulle seile hjem fra Fjällbacka en sommerdag sent i ferien. Det var behagelig forhold i starten med beskjeden vind og 3-4 knop fremdrift med alt seil oppe.En times tid etter start passerte en tordenbyge som ga plutselig vindøkning. I løpet av noen sekunder fikk vi fin fart men også mer og mer krenging. Til slutt så mye krenging at roret ikke virket og skuta valgte herfra kurs selv. Og bra var det – for skipper og mannskap hadde nok med å holde seg fast i noe som opplevdes som 90 grader krenging. Heldigvis var båten smartere enn sitt mannskap – den skjønte at noe måtte gjøres og tok en runde opp mot vinden. Den rettet seg opp, og seilene blafret kraftløse i vinden som nå var 15 m/s.

Etter den dagen har vi lært mye. Vi vet hva broach er, vi vet at det er lurt å reve i tide, vi vet at vinden sjelden er konstant – selv uten tordenbyger. Og båten ble ikke lagt på finn.no den kommende høsten. Isteden fant vi ut at dette liker vi å bruke tid på. Vi sa etter 2 sesonger med Bavaria’n at vi bruker båten så mye at det kan forsvares å gå for en større. Som sagt så gjort – 32 fot Bavaria ble til 42 fot Jeanneau. Der er vi i dag. Selve skuta er beskrevet på egen side i menyen.

Etter tordenbyge episoden utenfor Fjällbacka gikk vi begge et helgekurs i seiling. Nyttig, men mest bekreftelser på hva vi selv hadde lært «the hard way». De to siste åra har vi seilet ca 1500 nm per sesong. Høysesong for oss er mars til og med oktober. November, desember, januar og februar er også sesong men defineres av oss som lavsesong.

Sertifiseringer:
Båtførerbevis fra valgfag på ungdomskolen 🙂
SRC-sertifikat
D5LA-sertifikat

Tore har vinteren 2018/19 skjøtet på sitt båtførerbevis og SRC-sertifikat med D5LA sertifikat for å utvide sine kunnskaper i navigasjon og skipperlære.