En oppdatering underveis i påskeseilingen

Ulempen med seiling er at det kan være vanskelig, eller iallefall ugunstig, å sette destinasjon og tid for avreise på forhånd. Når været bestemmer seg for å jobbe imot kan det bli vanskelig å nå sine mål. Det var det som skjedde med oss forrige helg. Først mye motvind og motsjø. Så nærmest vindstille, men fortsatt mye dønning etter vinden som var. Vi kom til Anholt og bestemte oss for at returen måtte times med vær og vind.

På lag med vær og vind gjør livet ombord så mye hyggeligere.

Vi skulle går fra Anholt til Læsø. Fra Anholt til Læsø er det 45 – 50 nm litt avhengig av havn på Læsø som velges. Vi prikket inn Østerby Havn på østsiden av øya og fikk en seilas på ca 45 nm. Både Anholt og Læsø har svært grunne partier langt ut fra land som må rundes og gir så mye som 10 nm ekstra distanse.

Vi gikk fra Anholt onsdag formiddag. Under Anholt-Læsø seilasen traff vi bra med vind. Syd-Øst 8-12 m/s var værmeldingen og det stemte. Vind og sjø kom skrått inn aktenfor tvers. Med trykk fra vinden i seila er båten ganske stabil selv om bølgehøyde tidvis var rundt 2 meter.

Fra Læsø tenkte vi gå videre over til svenskekysten på lørdag eller søndag. Værmeldingene begynte å snakke om et skifte til nordlige og nordøstlige vinder – ikke hva vi ønsker oss. For sikkerhetsskyld drar vi ivei på fredagen. Vinden er ganske rett syd og 8-10 m/s. Vi sikter oss inn mot Marstrand og får vinden nesten rett bakfra. Vi tester å gå platt lens med spredde seil. Det gikk bra helt til vi nærmet oss svenskekysten. Her opplever vi alltid at bølgehøyden øker og det gjorde båten ustabil og autopilot sliter med å holde kursen på platt lens under slike forhold. Vi fikk dessuten en regnbyge som hadde med seg ekstra vind. Det ble et revet storseil og motor den siste biten inn gjennom skjærgården nord for Marstrandsfjorden. I øsende regn fortøyde vi til bøye ved Ingerdsholmen.

Slik har ruta blitt så langt.

Hvor går ferden så? Vet ikke, men vi må være på Bastevik på mandag. Kanskje det blir Orust-Tjörn rundt? Det har vi aldri gjort.