Seilas Kvitsøy – Egersund – Trægde (Mandal)

SHORT VERSION: Vi har gått videre fra Kvitsøy til Sørlandet. Etter en ganske stri, men morsom på sin måte, seilas over Jæren og videre rundt Lista og Lindesnes har vi endt opp i Trægde, rett øst for Mandal. Været har blitt tørrere med mer sol, men temperaturen i badevannet gikk fra 17 til 14 etter runding av Lindesnes. Burde det ikke være motsatt da?

LONG VERSION: De fleste seilere blir utolmodige når de har 2- 3 døgn i havn. Det er flere ting som slår til. Det kan selvfølgelig være oppdagertrangen som må utfordres hele tiden, men også praktiske ting som at septikktanken er full eller strømbanken er tom 😁 For vår del hadde vi kontroll på septikk og strøm, men trengte nå et nytt sted å utforske.

Fra Kvitsøy og sørover er det et farvann som man må ha oversikt over vær, vind og bølger før man drar ut. Røft vær fra vest, syd og nord skaper utrivelige forhold. Nordsjøen vet hvordan høy sjø skal lages. Og det er en strekning på 35 nm uten beskyttelse av øyer eller skjærgård.

Ved Jærens Rev er det dessuten en grunne som må unngås. Ikke for å unngå å gå grunn, men sjøen er vanskelig der. Skotemedgrunnen er markert med sirkel på 4 nm diameter i Navionics og det henvises til Den norske Los for mer info. Gå utenfor i dårlig vær sier alle råd.

Farvel og på gjensyn Kvitsøy.

Værmeldinger innenfor 48 timer er svært gode så risikoen for overraskelser er liten så lenge vi benytter det som finns. Vi skal tross alt ikke over atlanteren.

For vår del så skyr vi kulingseilas. I dette tilfellet hadde kulingen lagt seg natten før planlagt avgang. Vi skulle få 8-12 m/s vest, dreiende nordvest. Bra forhold for oss.

Vi ble advart av andre i havnen om at nattens kuling ville fortsatt gi mye sjø. Vi drøyet derfor litt ut på dagen med avreise.

Fra Kvitsøy og ut i åpent farvann er det kort vei.

På vei ut fra Kvitsøy og ut mot åpent farvann.

Vi fikk raskt svar på hvordan forholda var. Med vind som meldt på 8-12 m/s kan det forventes 1-2 meter bølger i de fleste farvann. Vi skjønte fort at her er det noe annet som gjelder. Bølger fra nattens kuling var fortsatt rådende. I starten hadde vi sjøen inn i siden. Etterhvert som vinden dreide nordvestlig og vi mer sørlig fikk vi sjøen mer skrått inn bakfra. Det er vanskelig å bedømme bølgehøyde, men 5 meter kan ikke ha vært langt fra sannheten på de største. Her gjaldt det å holde seg på dypt vann og unngå strømområder. Dypt vann i denne sammenheng er mer enn 70 meter.

Vi gikk til Eigerøya og tok avgjørelsen at vi stopper for hvile over natta i Egersund. Autopiloten er flink til å holde kursen, men klarer ikke navigere slik at store bølger forseres på beste måte. Det ble derfor mest manuelt ror. Vi startet kl 14:30 og var ved Eigerøya ca kl 21. Bak Eigerøya droppa vi anker noen timer og gikk videre kl 0500.

Vær og vind var den samme, men sjøen hadde nå roet seg. Vi fikk en fin seilas sydover til Lista og etterhvert Lindesnes.

Lista og Lindesnes er også et OBS område ved mye vær. Vi gikk et godt stykke ut ved Lista. På 200 meter dybde vann. Der var det normal sjø. Ved Lindesnes gikk vi lenger inn. Rett øst av fyret traff vi der et felt med sterk motgående strøm. Den slakke fine 1-2 meter sjøen vokste og ble plutselig bratt, urolig og helt hvit. For vår båt var det ikke noe problem, men en mindre båt ville garantert oppleve det svært ubehagelig. At strømforhold påvirker sjøen ble svært tydelig der.

Når vi nærmet oss Mandal hadde vinden økt til liten kuling, akkurat som meldt. Vi følte for å avslutte for dagen og siktet oss inn mot Trægde, rett øst for Mandal. Et feriested godt beskyttet for vind og med gjestebrygge. Vi blir her et par dager, noe kontorarbeid har trengt seg på.