Det Sydfynske ø-hav

Etter et besøk i Svendborg på sydsiden av Fyn, har vi idag seilet ut i det sydfynske øhav. Det var vårt første besøk til Svendborg. En sjarmerende liten by med en aktiv gjestehavn. Dessverre var det «en million» andre seilere som også ville besøke Svendborg i helgen. Vi er litt allergiske når det blir stacka 5-6 båter utenpå hverandre. Heldigvis klarte vi å finne en litt avsides krok i havna der vi lå sammen med en dansk seiler som tenkte likt som oss.

Stjerneskud til lunch på resturant i Svendborg.

Øyer, holmer og skjær er ikke det de fleste av oss tenker på når Danmark skal beskrives. Men det er et unntak.

For seilere fra nord er det ofte Læsø og Anholt som blir besøkt. Tar man turen syd for Djursland treffer man på Samsø og Tunø. Tar man «bryderiet» med å gå ennå lenger syd, helt rundt Fyn, treffer man på det syd-fynske øhav. Det er annerldes enn alt annet seilfarvann vi kjenner i Danmark. Her er det en samling av 55 øyer og holmer spredd ut i et ganske grunt «hav». Det er sjelden mer enn 10-15 meter vann, ofte mye mindre. Vi har vært her tidligere men kun sett de største øyene. Denne gang tenkte vi oppsøke noen av de mindre også.

Vi ligger nå på sydsiden av Avernakø. Ligger på anker i en naturhavn. Det er forøvrig en fin ting med området – det går an å overnatte uten å gå inn i havn. Det er massevis av naturhavner. Så blir det en jolletur inn til land for å gå tur, besøke en restaurant eller forsøke finne en landhandler som selger det nødvendigste av dagligvarer.

Farvel Svendborg – for denne gang.