Nattens seilas – Lysekil til Fredrikshavn.

Nattens seilas gikk omtrent som planlagt. Det ble en termoskanne på tapslista, ellers ingen uhell eller skader.

Det var meldt at det skulle komme en vind fra øst-sydøst på 6-11 m/s. Den kom, men først litt utpå natten. Den aller første vinden vi fikk var en nesten ren syd som raskt bygde seg opp fra 4 m/s til 10-11 m/s. Bra seilvind i styrke, men vi fikk den inn på 10 grader babord. Vi måtte krysse for å få noe ut av den. Alternativet ble å stampe i motsjø i 4 knop.

Heldigvis kom den meldte sydøsten sånn i ett-tida på natta. Vi hadde da stampet oss ut til TSS sona øst av Skagen. Derfra fikk vi gode forhold med 6-8 m/s, spiss slør og tidvis halvvind. Når det er slike forhold går det an å sove ombord. Skipperinen gikk å la seg. Skipper drakk en kopp kaffe og speidet etter tankskip, DFDS og Stena Line på AIS og radar.

Ved soloppgang kommer belønningen med nattseiling.

Soloppgang ved midtsommer i Kattegat.

Planen var Sæby, men når vi har kun 5 nm igjen vrir vinden over på sør igjen. Vi orker ikke mer motorgang i motsjø så brekker av inn mot Fredrikshavn isteden. Fritidsbåthavna i Fredrikshavn er dessuten undervurdert. Mange seiler bare forbi, men det er et fint sted for pitstop.

Dagens etappe er planlagt til å bli Fredrikshavn til Øster Hurup. En seilas på ca 40 nm. Det er meldt lite vind.