Gressvik – Fredrikshavn

Feriestart 😀⛵

Planen var først sørlandskysten men ble gjort om til Danmark når muligheten åpnet seg.

Fredagen startet friskt med 10 m/s på brygga i elva ved Gressvik, 15-16 m/s sydvest  når vi kom til Strømtangen. Ikke beste været for å gå mot Skagen etter vår standard. Vi gikk isteden til Stavsengkilen sør på Kirkøy. Her inne er det utrolig bra le for de fleste vinder.

Ifølge vindvarselet skal sydvesten dø helt i løpet av natten og isteden stille seg inn på en lett nordvest i løpet av tidlig morgen. Den vil vi ha med oss.

Kort natts søvn i Stavsengkilen og legger ivei kl 0430. På vei ut sekken går vi sammen med 3 andre seilbåter. Ingen vi kjenner men jeg gjetter tidlig at de har samme plan som oss. Og ganske riktig, det blir 4 båter som har hverandre innen AIS rekkevidde hele veien til Skagen.

Ruta ble ut sekken, ned kosterfjorden, sydover langs kysten til passering av Väderöarna, så kurs rett på Skagen. En beskjeden nordavind ga oss litt push, men motoren gjorde mestedelen av jobben frem til ca 10 nm nord for Skagen. Der fikk vi en fin vestavind på 8-10 m/s.

Siden det hadde vært sydvest kuling kvelden og natten før vi gikk over var det mye dønning fra sydvest. Det ga MYYYE bevegelse og rulling. Tror aldri vi har vært så nære å bli sjøsjuke.

Mens de aller fleste skrådde inn i Skagen havn gikk vi videre. Vi passerte Skagen rundt kl 18. Det er bra vestavind og fortsatt lyst i flere timer så vi passet på. De neste dagene innbyr ikke til turseiling. Lavtrykket som skal passere sørnorge søndag/mandag viser 20 m/s og mere til på mange steder rundt Skagerak. Vi søker oss derfor til bryggeplass og mest mulig le for vestavind.

Predictwind er tydelig på at det blir mye vind søndag/mandag.

Når vi fortøyer i Fredrikshavn har vi 107 nm bak oss (Stavsengkilen-Fredrikshavn). Det ble en drøy etappe.

Vi finner en bra plass i Fredrikshavn lystbåthavn. Etter en Frydenlynd Fatøl på skipper og et glass rødt på skipperinnen ble det mørkt. Laaaang dags ferd og overdose frisk luft har gjort sitt….