Bønnerup – Samsø

Etter en «hviledag» i Bønnerup er vi klar for å gå videre. Planen er å ta oss til Samsø i løpet av dagen. Det er en seilas på ca 55 nm når vi har siktet oss inn på Ballen på syd-øst siden av øya Samsø. Det er gjestehavn i Ballen – en svært populær gjestehavn også.

Vi tar farvel med Bønnerup i 10-tida på formiddagen. Det er etter noen forberedelser som vannfylling og søppeltømming. Det er meldt snille værforhold med beskjeden vind, men også tørt og til dels solfylt – bra, vi takker for det. Vi tar sen frokost etter å ha satt kurs og seil.

Frokost for to på luka til nedgangen 🙂

Vi fikk vinden i ryggen, og veldig beskjeden vind også. Men med seila spredd ut hver sin vei fikk vi fremdrift.

Vinden rett bakfra er overraskende nok ikke det mest effektive å seile på.

Ruta Bønnerup til Samsø betyr at vi må rundt Djursland. På kartet ser det ut som en stor odde. Vindmessig bruker det bety lokale variasjoner fra hva værmeldingen sier. Vi erfarte også det. Vi skulle få et vindskift underveis fra medvind til motvind. Det kom, men også endel kraftigere enn meldt. Motvinden skulle komme ved Grenå og være ca 5 m/s. Skiftet kom ved Grenå men var oppe i 8-10 m/s og rett i nesa. Vi kunne krysset på seil mot vinden, men valgte det aller enkleste – Yanmar 55 hk. Det dunka og slo litt mot bølgene, men det varte bare 1 times tid. Vinden roet seg og var nede på meldt styrke som var 5-6 m/s.

Rorvakt i motvind på motor.

Rundt kl 18 hadde vi Samsø i sikte og et par timer senere ankom vi Ballen Gjestehavn. Her var det mer folk og båter enn vi synes er OK så valgte å gå ut igjen å legge oss på anker i en bukt rett på nordsiden av havna.

På anker utenfor masteskogen i Ballen havn.
Norsk i Danmark – deilig.