Vi går videre mot nord

Etter en lang dagsetappe fra Kühlungsborn til «Lunke Bugt» ved Rudkøbing har vi bestemt oss for å gå videre nordover. Lunke Bugt var forøvrig en bra bukt for ankring. Virket som sandbunn og et stort område med dyp på 3-5 meter. Øyer med litt høyde på rundt slik at eneste vind som kunne ta der var nord-øst. Vi hadde vestlig og avtagende vind utover natten så ankeralarmen var helt taus – og takk for det. Å våkne midt i svarte natta av ankeralarm er ingen favoritt.

Vi tok morgenen med ro. Jeg tenkte ta et morgenbad men ble nå påminnet om noe vi har vært skånet for en stund. I østersjøen har vi ikke sett en eneste brennmanet. Her var det plenty av dem – faktisk så mye at jeg avsto fra morgenbadet.

Vi lettet anker og la i vei mot nord. Værmelding sier pent vær med sol og vestlig vind på formiddagen. På ettermiddagen avtagende vind og fra vekslende retning. Den vestlige vinden på formiddagen kunne vi bruke. Det var litt beskjeden vind på rundt 4-5 m/s og det gir ikke mye fart hos oss – spesielt ikke om den kommer aktenfor tvers. Det gjorde den i dag. Det gav oss 4-5 knop fart. Jeg tenkte at nå er det tid for å sette genakker’n. Spesielt etter at det kom en norsk båt opp på siden av oss på motor og satte genakker på siden av oss og seg i fra. Da var det bare en ting å gjøre – frem med genakker. Som tenkt så gjort.

Genakker’n kom opp i fei – vi har den på rull som settes på baugspydet så enkel jobb. Og yes – det ga mer fart. Men 5 minutter etter at den var satt får vi vindbyger fra helt annen retning. Genakkeren vi har liker seg best på 80 – 130 grader vindvinkel. I bygene hadde vi vindvinkel på 40-50 grader – det ble heftig blafring og litt mer enn komfortabel krenging. Jeg tok kvikt en sjefsavgjørelse at genakkern måtte ned igjen og litt fort. Rullesystemet er bra sånn sett så lenge man er forberedt – det var vi. Selv om vi ikke har holdt på dette lenge så lærer vi heldigvis av hver feil som er gjort tidligere. En plan B er bra å ha. Nabobåten med genakker opplevde det samme – der skulle genakker’n kveles med strømpe. Det gikk ikke like raskt der og antakelig litt mer armer og bein der før monsteret var temmet.

Genakker’n fylte seg fint og ga bra fart – så lenge det varte.

I skrivende stund (kl 17:58) går vi nordover i Storebelt og PC’en er i ferd med å gå tom for strøm. Har passert broen mellom Sjælland og Fyn. Vinden forsvant til slutt helt så Yanmar’n må jobbe i dag. Siger oppover i jevn fart og tar sikte på en ankerplass rett nord for Fyn – kommer ikke til å gå helt til Samsø i kveld. Men mye som er bra også – sola skinner, varmen kommer sigende. Ja, det er ikke tid for å legge vekk badetøyet ennå.

Innfarten til Korsør Havn på Martofte i Kerteminde Kommune (Fyn)

Blomsten på bordet og klar til å nyte solnedgangen.