Utklippan

Vi gikk i morges fra Kalmar retning sørover. Planen var Utklippan dersom været tillot det. Utklippan ligger som en siste utpost ut i Östersjöen, ca 12 nm ut fra Karlskrona. Stedet består av 2 øyer, Norraskär og Södraskär. Opprinnelig ble havnen på øyene tilrettelagt som en nødhavn for fiskebåtene og stod klar i 1942. Fyret har eksistert lenge før det. Karlskrona ornitologiske klubb har også et senter her for observasjon og ringmerking av fugl. Men først måtte vi komme oss de ca 40 nm fra Kalmar, forbi Kristianopel og Ölands södra udde og videre ut i södra Östersjöen.

Seilingen bød ikke på spesiell utfordringer i dag. Det var svak vind hele veien og minimalt med sjø. Det ble kakebaking i byssa og polering av dekk mens fulle seil og halv motor gav oss bra transporthastighet. Vi gikk fra Kalmar kl 8 og ankom Utklippan straks etter kl 15.

Foto: Hamnguiden 7. Innseiling til Utklippan kan skje fra vest eller øst. Man rådes til å ta le-siden. Dersom det er mye sjø frarådes man fra å gå inn (selvom havnevakta sier det går alltid å komme seg inn på le-siden, selv i 20 m/s)

I dag var det beskjeden vind og kun litt gamle dønninger som kom inn fra Hanö-bukt siden (vest). Selv om vest-siden var le-siden i dag valgte vi å gå inn øst siden pga noe dønning på le-siden. Men på dager som dette kan nok begge innseilinger benyttes. Men når man ikke er kjent velger man antatt tryggeste led.

Noen glimt fra «livet» her på Utklippan en julidag.

Trygt fortøyd for natten i bassenget på Norraskär.
Fyrhuset på Södraskär. I dag bor det ingen her og alt er automatisert (fraflyttet i 1972). Havnen og hele stedet drives i dag i privat regi. 2 personer driver en liten restaurant / hotell på Södraskär samtidig som de administrerer havnen. SEK 200 betalte vi for en kaiplass. Strøm finnes på noen steder i havnen. Mulighet for å fylle vann finnes ikke.

Panorama fra toppen av Norraskär.

Havnebassenget. Dybder på 2,5 – 3,0 meter og ganske romslig. Havnevakten sier de har klart å trykke inn 63 båter på det meste her.

For oss som ferdes for det meste på Bohuslänkysten så er dette som å komme «hjem». Glattskurte svaberg og ingen skog ned til vannet. Åpent og vakkert 🙂

#utklippan