Sommer på Samsøe

Det er deilig å være norsk i Danmark. Slik som det er nå, så er det sikkert fint for svensker, tyskere, dansker og alle andre også. Det er fint sommervær med 25 varmegrader, en lett bris, vannet har nådd 21-22 grader og brennmanet er borte. Ulempen er selvfølgelig at siden det er juli og mange ferierende ute så blir det fullt overalt. Vi kom hit til Mårup på Samsøe tidlig på ettermiddagen i går. Normalt burde det være bra med havneplasser her på denne tiden, men det hadde fylt seg opp rimelig bra allerede.

Mårup er en havn med plass til et sted mellom 100 og 200 båter (min antakelse). Ganske enkel standard og det meste selvbetjent. Liten restaurant i havna og butikk (Super-Brugsen) ca 800 meter unna. Strøm og vann på bryggene og inkludert i havneavgift, som er DKR 250 for våre 13 meter. Havna er delt i 2, hvor båter over 12 meter skal være i den ene halvdelen, og båter mindre enn 12 meter i den andre halvdelen. Men uten en havnebetjent som styrer det blir det anarki. Det vil si mindre båter legger seg overalt, de større båtene kommer ikke inn på de mindre plassene og det gir dårlig utnyttelse av havna (og også mindre penger i kassa til båtforeningen siden det betales for båtstørrelse og ikke båtplass). Vi måtte ligge longside uten på en annen båt i går og fikk 2 til utenfor oss selv utover kvelden. I morges benyttet vi sjansen til å bytte over til en brygge med faste stolper – da slipper vi tenke på noen på utsiden.

På begge sider av havna er det sandstrender. Dagen startet med et morgenbad i dag. Det finnes etter min mening ingen bedre måte å starte dagen på.

Samsøe er laget for sykkelturer og vi er begeistret for den nordre delen av øya. Her er det litt kupert og fin natur. Samsøe er kjent for sine poteter og det dyrkes mye poteter (og gul løk) rundt her.

Vi tok en liten runde på sykkel i går kveld. Noen glimt:

Kveldstur til Møgelskår. Beiteområde for kyr og turområde for andre.
Sola – vår venn på tur. Tunø kan skimtes oppe til venstre.
Noen firbeinte var også ute men holdt seg heldigvis på avstand.
Solen dropper ned bak Jylland i nord-vest.