12 timer på skeive

Mandagen var satt av til seilingsdag. Planen var å gå fra Kühlungsborn til et sted i syd-fynske skjærgård. For eksempel Marstal på Ærø. Det er en ganske lang dagsetappe så avhengig at vi har været med oss.

Værutsiktene. Jeg bruker å sjekke ulike værmeldinger for å se om det er avvik. I det siste har jeg brukt Danske Meteorologiske, Svenske Meteorologiske og appen Windy. Kursen vi skal ha er ganske så vestlig så vestavind er ikke å foretrekke. DMI melder dog ren vestavind og regnbyger ut over dagen. SMHI og Windy sier ganske sørlig vind men også med risk for regnbyger ut over dagen. Sørlig vind er bra. Og vindstyrken ser bra ut med start på 5-7 m/s og økende til 8-11 m/s ettermiddag/kveld. Alle meldingene er enige om at det blir vest sent på kvelden og natten.

Vi håper på at SMHI og Windy har rett i at det skal være sørlig vind og dreiende vest først ut på kvelden.

Dieselfylling. Aller først skulle det fylles diesel. Det er dieselpumpe i marinaen i Kühlungsborn men kun åpen fra 9-11. Vi la til kl 8:55 på dieselkaia og ventet på åpning. Og joda – åpnet ganske presis 9:00. Egentlig bruker jeg bare fylle en kanne og etterfylle på tanken ved behov, men her var det ikke tillatt å fylle på kanne – kun rett på tank. Gjetter på at det blir mer søl med kannefylling. Det var betjent stasjon så stasjonsbetjenten gir meg dieselpistolen slik at jeg kan sette den på plass på båten. Fyllingen starter men stopper igjen ganske raskt. Stasjonsbetjenten peker og mumler et eller annet jeg ikke forstår. Min oppfatning er at fyllingen ble avbrudt før tanken var full så jeg klemmer forsiktig på pistolen igjen for å se om det går på mer. Da blir betjenten enda mer underlig i opptreden. Peker og fekter og mumler mest for seg selv. Det viser seg at tanken var full ved første avbrudd – og da lekker det ut litt diesel fra overløpsrøret på fyllingen. Når jeg trykker på pistolen på nytt skjer det samme og han var jo ikke spesielt blid på meg for det. Unnskyld Hr Stasjonsbetjent. Han finner frem en flaske med oppvaskmiddel- ser iallefall slik ut – og dusjer rundt hele båten og stasjonsbrygga. Det er jo bra at de tar miljø i havna på alvor – og må vel gi et poeng til stasjonsbetjenten og 0 poeng til meg der.

Dagen startet med ganske vestlig vind ja. Når vi kom ut av havna og fikk satt kurs mot nordspissen av Fehmarn var det så vidt seilbart uten å krysse. Var vel det som på svensk kalles pin-kryss. Spenningen var derfor stor om den kom til å dreie ytterligere mot vest og DMI hadde rett allikevel. Om den dreide bare 5 grader mot vest ville vi få problem med å seile uten å krysse. Da var reserveplanen å stoppe et sted på Fehmarn og avvente. Fra Kühlungsborn og over til nærmeste landfaste på Fehmarn er drøyt 20 nm. Kursen er tvers over Lübecker Bucht. Avstandene er ikke større enn at når man mister Kühlungsborn av sikte på vei ut så skimter man ganske snart Fehmarn i front.

Bare noen få nautiske mil ut i bukta merker vi at vinden dreier, men heldigvis mot sør. Vi får knallgode seilforhold med vinkel på vinden på ca 60 grader. Vår båt liker seg godt der. Vindstyrken lå på 6-7 m/s og vi kunne holde stabil fart på 6-8 knop uten å måtte dra i skjøter hele tiden – komfortseiling. Det var overskyet fra starten og ikke veldig varmt og det var rett som ble meldt at det skulle komme regnbyger.

Vi kan jo alle den med at det finnes ikke dårlig vær – bare dårlige klær. Vi har klær gode nok til dette været i alle fall.

Det gikk så det susa hele veien opp til midten på Fehmarn. Til dit hvor fergene mellom Rødby og Fehmarn går. Vi skulle der over i dansk farvann og måtte krysse en trafikkseperasjonssone. Det gjorde at vi måtte endre kurs til rett nordlig en periode og måtte finne en passende luke mellom ferger og øvrige tankskip og fraktefartøy – mye trafikk her. Deretter en vestlig kurs igjen. Vinden økte noe når vi nærmet oss sydspissen av Langeland. Der møtte vi også Kiel ferga Color Fantasy – første norske båten vi hadde sett på en stund 🙂

Forøvrig var det få fritidsbåter ute denne dagen. De fleste tenkte nok at dette været er best for landligge. Men det var bra vær for transportseiling mot vest. Etter syd-spissen av Langeland dreide vi nordlig for å gå inn mot Marstal på Ærø. Vi fikk da vinden skrått inn bakfra og den hadde økt til 10-12 m/s. Da begynner sjøen å bevege seg litt også. Og regnet kom litt mer jevnt nå. Ved Marstal tok vi en kjapp sving inn i havna for å konstantere at her var det rimelig fullt ja. De fleste lå 3 eller mer utenpåhverandre. Vi kunne helt sikkert lagt oss utenpå vi også men vurderte heller muligheten for en ankerplass på utsiden. Det er det fine med syd-fynske skjærgård- mange steder å droppe anker utenom havnene.

Vi brukte den gode vinden litt til og tok oss opp til «lunke bugt» rett nord for Rudkøbing. Der var vi fint i le for vinden som nå ganske riktig hadde dreid over på vest slik som værmeldingene sa. Vi droppet anker kl 21:00 og hadde da seilet ganske aktivt siden kl 09:15. Det smakte med en bit kveldsmat og kort planlegging av morgendagens rute. Vi tenker bevege oss opp mot Samsø området. Vi får se hva morgendagen har å by på. Værmessig skal det bli varmere – mye varmere sies det. Vindmessig ser det ut til å bli svært lite vind i dagene fremover – bra vi har diesel på tanken da.

En annen «seiler» som var ute. Den tok veien opp Storebelt på utsiden av Langeland.
En blindpassasjer vi fikk med langt ute. Den var helt utslitt og la seg ned for å hvile en times tid. Så kvikna den til og fløy videre når vi var ganske nære land – smarting av ei humle.
12 timer på skeive ble det fra Kühlungsborn til litt nord for Rudkøbing – men mye morsom seiling selv om det tidvis regnet litt.