Figeholm – Kalmar

Vi har endret litt på planene – igjen. Vi kan forsøke å trosse vær og vind og stå på «krava» i forhold til opprinnelig plan og rute. Vi har lært oss at trivsel øker så lenge vi kan være på lag med vær og vind.

Nordavind og til dels mye vind og generelt ustabilt vær gjorde at vi tok Gotland av planen. Vi bestemte oss isteden for at nordavinden kunne ta oss sørover igjen.

Vi gikk først til Figeholm – et lite sted litt nord for Oskarshamn. Planen var egentlig å gå til Oskarshamn men fikk beskjed om at det ikke ville være bryggeplasser ledig om vi kom sent – festival i byen. Figeholm var nærmeste alternativ. Hadde ikke hørt om plassen så spennende å se hva vi kom til.

Figeholm var definitivt en positiv overraskelse. Et lite men idyllisk sted. Odning og reda i marinaen. Butikk og pizzarestaurant – hva mer kan man ønske seg. Servicegrad i marina var også på et nivå som sjelden oppleves – 5 stjerner fra oss.

Vi hadde bare en overnatting i Figeholm før vi satte kurs mot Kalmar. Det var meldt regnbyger og ganske frisk nordavind (10-14 m/s) først på dagen, avtagende utover dagen og ettermiddagen. Siden vinden var med oss tenkte vi det var greit.

Det så pent ut i starten. Etterhvert som vi kom ut i åpent farvann fikk vi mer og mer sjø. Og sjøen kom inn skrått bakfra mens vinden kom rett bakfra. Det var litt hvite knoker en periode der vi jobbet mest med å holde oss fast når stor sjø rullet inn. Elisabeth fant på eget initiativ frem sikkerhetslinene. Så satt vi der tjoret fast en times tid – inntil vi rundet et rev og kunne sette ny kurs hvor sjøen kom rett bakfra – mye mer komfortabelt selv om båten pendlet litt i surfingen i nedoverbakke. Og jo lenger syd mot Kalmar vi kom jo roligere ble sjøen.

Det var overraskende høy sjø ut fra vinden vi hadde. Forklaringen var kanskje at det hadde vært mer vind før vi kom ut. Alt gikk bra bortsett fra behov for litt opprydding under dekk i etterkant.

Det er tydelig skiltet når man kommer sjøveien til Kalmar. Vi hadde booket plass på forhånd så trygge på å få plass selv om vi kom sent. Havnen her har lettbåt som kommer ut og møter og guider inn til plass – bra service 🙂

Kalmar har visstnok blitt kåret til årets sommerby flere år på rad. Det høres jo passende ut for vårt besøk.

Vi passet på å gjøre noen nødvendigheter mens vi var i havn med fasiliteter. Klesvask og motorservice sto på programmet.

1 ukes klesvask ble ekspedert i havnens fine tvättstuga. Ombord ble sjøvannsfilter renset for sjøgress og annet grums. Dieselfilterne ble byttet. Og olje sjekket og etterfylt.

Yanmar’n er glad igjen.

Selv om det er mandag ble det en belønning.

Vi blir en dag til i Kalmar – som turist. Det skal vi fortelle mer om i morgen.